aidat vermeyenler var
resim

Aidat ödenmezse ne olur? Aidat olarak anılan bu ödeme; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20.maddesinde avans olarak geçmektedir. Apartmanın aylık rutin ödemeleri için toplanan tutardır. Maliklerin düzenli olarak ödemelerini yapmamaları gelen faturaların ödenmemesine sebep olacaktır.

Aidatı her daire eşit mi öder? 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20.maddesinde “Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, bahçevan ve güvenlik personeli giderlerine eşit, bina bakımlarına arsa payı oranında katılacağı” hükmü yer alır. Kat malikleri istedikleri gibi aidat dağılımı belirleyebilir. Eğer kendi aralarında anlaşma sağlamaz ise bu madde hükümleri uygulanır.

Aidat ödemeyenlere bir yaptırım uygulanabilir mi? Gider veya aidatı ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir, icra takibi başlatılabilir. Belirttiğimiz gibi sadece yöneticinin değil her bir kat malikinin dava açma ve icra takibi başlatma yetkisi vardır. Ayrıca intifa hakkı sahibinin de dava açma ve takip yapma hakkı vardır. Ödenmeyen aidata geciktiği günler için aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.

İskan alınmamış binalarda aidat toplanabilir mi? 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu madde 17 (Ek: 13/4/1983 - 2814/7 md.) ‘de;“Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Yani iskanı alınmamış ve 2/3 oturum sağlanmamış ise aidat talep edilemez.

Kiracı aidat ödemez ise ne yapılabilir? 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu m.22/1 maddesine göre; Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.” hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre Kiracı, kiraladığı bağımsız bölümün payına düşen ortak giderlerden o bağımsız bölümün maliki ile birlikte sorumludur. Kiracıdan tahsil edilemeyen aidat ev sahibinden talep edilebilir.

Daire/dükkân boş veya kullanılmıyor ise aidat ödenir mi? Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.

Geçmiş dönem aidatları tahsil edilebilir mi? Apartman aidatında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık aidat borçları tahsil edilebilir.

Yeni satın alınan daire/dükkanın satış tarihinden önceki aidat borcunu kim öder? Malikin daire üzerindeki sorumluluğu Tapu Tescili ile başlar. Yani satın alındığı Tapudaki satış tarihinden itibaren sorumlu olacaktır. Satış tarihinden önceki ödenmeyen aidatlardan satış yapan malik sorumludur.

Aidat kaç ay ödenmez ise İcra Takibi başlatıcaktır ? 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin insiyatifi dahilindedir. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.

Birleştirilmiş dükkan ne kadar aidat ödeyecektir? 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 20.maddesinde aidat ödemelerinin bağımsız bölümler tarafından yapılacağı belirlenmiştir. Aylık giderler bağımsız bölüm sayısına göre belirlenecektir. Bağımsız bölüm sayısı ise Tapu Müdürlüğünde bulunan Bağımsız Bölüm Listesinden tespit edilecektir. Dolayısı ile yerinde fiilen birleştirilmiş dükkanlar birleştirilmemiş gibi dikkate alınacaktır. Eğer 2 dükkan mahallinde tek dükkan haline getirilmiş ve tapu kaydında 2 dükkan olarak kayıtlı ise 2 dükkan aidatı ödeyecektir.